söndag 22 juli 2012

Utmaning fisk - Joanna

I veckan har det ätits fisk och det har så klart varit jättegott. Det blev laxburgare till vardagsfisk och lax med hollandaisesås till fest. Jag är i sommarstugan utan tillgång till dator och glömde ta foto på mina laxburgare med telefonen så ni får hålla tillgodo med recept och foto på min festlax.

Laxburgare 4 pers
6 portionsbitar lax (de som säljs i frysdisken)
1 vitlöksklyfta
1 limpa lantbröd
2 tomater
1 påse babyspenat
2 dl crème fraîche
1 paket fetaost
Citron
Salt och peppar

Tina laxen och lägg den i en mixer. Kör den till en smet och tillsätt pressad vitlök, salt och peppar. Forma biffar och stek dem i en stekpanna, ca 3 min på varje sida.
Skär brödet i skivor, halvera varje skiva och rosta dem.
Skiva tomaterna och stek dem. Stek spenaten.
Mosa fetaosten och blanda ut med crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.
Montera hamburgarna och servera med en klyfta citron.

Ugnsbakad lax med egen hollandaise 4 port
800 g laxsida
Citron
Olja
Mandelpotatis
Dill
Sockerärtor

Ta en hel laxsida och lägg i en ugnssäker form. Smörj in fisken i lite olja, pressa över citron och salta och peppra. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 25 min.
Koka potatisen med dill.
Koka sockerärtorna i lättsaltat vatten i någon minut, de ska fortfarande vara krispiga.

Hollandaise 4 port
Vinägerreduktion
2 dl vitvinsvinäger
1 lagerblad
5 st svartpepparkorn
0,5 schalottenlök (hackad)
1 nypa kryddpeppar

Häll alla ingredienser i en kastrull och låt det koka tills det reducerats till 2 msk.

150 g smör
3 äggulor
1,5 tsk vinägerreduktion
En skvätt citronsaft
Salt och peppar

Smält smöret. Lägg äggulorna i en skål och häng över en kastrull med vatten. Skålen får inte nudda vattnet. Låt vattnet sjuda. Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Tillsätt 1 msk kallt vatten och fortsätt vispa. Börja vispa ner smöret under konstant vispning, först droppvis.
När allt smör är invispat pressa ner citron, vinägerreduktion samt smaka av med salt och peppar.

Joanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar