tisdag 31 juli 2012

Utmaning Ramadan - Joanna & Petra

Om det är någon som saknat vårt inlägg där vi redovisade Ramadan så ber vi om ursäkt att det blev försenat, men den som väntar på något gott.....och gott var det! Mums! Jag funderar på att börja fira Ramadan om man får äta så här god mat varje kväll. Köket fylldes av goda dofter från kryddor och våra smaklökar blev inte besvikna. Detta är definitivt mat vi kommer att laga igen. Då Ramadan skall firas med vänner och familj valde vi att göra denna utmaning tillsammans.
(Klicka på rubrikerna så kommer ni till recepten).



Sultanens cous-cous
En god cous-cous med smak av saffran och kanel, toppas med russin och aprikoser.



Libanisisk kyckling
Mycket trevlig kyckling med smak av koriander, ajvar och vitlök. Dock kändes det inte så libanesiskt då det i receptet bland annat är dijonsenap och ketchup, men vad spelar det för roll när det är så gott?!




Muhammara
En dippsås med väldigt många ingridienser, bland annat cashewnötter, mynta, persilja och citron. Blev väldigt uppskattad!



Ostfyllda auberginerullar
Mmmmm, rullarna gick åt som smör i solen! Otroligt goda.



Bröd med smak av oregano
Brödet var kvällens besvikelse. Det är ett ganska torrt bröd som påminner om scones.



Hoppas ni testar något av recepten!

Joanna och Petra

måndag 30 juli 2012

Vilken böna!

Idag har en ny vecka startat och med det kommer en ny utmaning. Veckans utmaning blir att laga middag där bönor eller linser är i fokus. Baljväxter är en fantastisk källa till protein som jag tycker om att använda i mat men borde bli bättre på.

Joanna

Lax med citrus- och salviasmör samt jordgubbssallad

Att köpa en hel färsk laxsida är ju lyxigt och smakar så mycket bättre än de frysta varianterna. Den här rätten gjorde jag häromdagen. Tar lite tid då det är mycket hackande men väl värt det om man inte är vardagsstressad.



Lax;
1 dl japansk soja
1 dl sweet chilisås
3/4 dl farinsocker
2 msk balsamvinäger
salt och peppar

Koka ihop ingredinserna till en glaze, ca 8 minuter.
Pensla på laxen och lägg i en ugnsfast form.
180 grader ca 20 minuter.

Citrus- och salviasmör:
1 kruka salvia finhackad
1/2 röd chilifrukt finhackad
150 g rumsvarmt smör
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 citron - rivet skal + 1 msk saft
1 lime - rivet skal + 1 msk saft

Vispa alla ingredienser med elvisp till ett fluffigt smör. Forma till en limpa i smörgåspapper och förvara i kylen tills servering. Då skärs den upp.

Potatis:
Koka färskpotatis med dill.
Förväll sockerärtor ca 30 sek, skälj direkt av med iskallt vatten.
Blanda ihop dressing på:
1 citron - rivet skal
1 lime - rivet skal + 1 msk saft
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
2 tsk flingsalt

Jordgubbssallad:
50 g hasselnötter
250 g jordgubbar
150 g blandad sallad
125 g mozzarella

Rosta nötterna i en het och torr stekpanna - gnugga dem i en handduk så att skalen gnuggas av.
Blanda ingredienserna på ett fat.

1,5 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
flingsalt + peppar
Blanda till en dressing och häll över salalden.

Petra

lördag 28 juli 2012

Rabarber och jordgubbs dessert med vaniljmousse

Kan bara säga supergott - rabarber, jordgubbar och vanilj!!!



Rabarberkompott:
400 g rabarber
1 vaniljstång
1 dl strösocker
1 krm kardemumma

Skär rabarbern i cm-stora bitar. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, vaniljfrö, socker och kardemumma i en kastrull och låt sjuda 5–7 min tills rabarbern blivit mjuk. Rör om då och då. Låt kallna.

Vaniljmousse:
4 gelatinblad
4 ägg
1,25 dl strösocker
1 vaniljstång   
4 dl vispgrädde 

Vaniljmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ägg och socker pösigt. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa grädden med vaniljfröna. Lyft upp gelatinet och smält det på svag värme i lite av grädden och rör ner det i äggsmeten. Vänd ner vaniljgrädden.
Häll upp hälften av smeten i 12 plastglas, som rymmer ca 2 dl. Ställ dem ca 30 min i kylen. Täck moussen med rabarberkompotten. Fyll på med resten av moussen. Ställ i kylen minst 3 timmar för att stelna.

Jag fick en vaniljstång osm jag tyckte det var lite lite frön i så jag tog i lite vaniljpulver också.

Jordgubbssallad:
1 dl vatten
1 dl ströscker
2 stjärnanis  
Jordgubbar          
                  
       
Jordgubbssallad: Koka upp vatten, socker och stjärnanis. Låt kallna. Skär jordgubbarna i bitar, lägg dem i en skål och häll över sockerlagen.     

Vid servering lägg lite jordgubbssallad på toppen.

Petra
                   
                                      

 

 

 

                                        

Tillagning

                   

torsdag 26 juli 2012

Fräsch räksallad

Här kommer en superenkel förrätt som känns väldigt fräsch såhär på sommaren.

Hacka;
Mango
Melon
Avocado
Tomater
Chilifrukt

Lägg i skalade räkor och häll över lite limesaft.



Klart.....

Petra

onsdag 25 juli 2012

Med en doft av spiskummin

När jag och min sambo var och handlade igår och förberedde kvällens middag köpte vi nötfärs då vi ville göra cevapcici. För er som inte vet vad det är så är det en köttfärsrätt från Balkan. Jag hittade inget recept direkt utan improviserade lite själv. Om någon som läser detta är expert, eller i alla fall glad amatör, på cevapcici och har ett bra recept så skriv gärna det. Hur som helst blev min improvisation lyckad och en rätt som jag kan tipsa om.

Cevapcici 4 pers
800 g nötfärs (som ej varit fryst)
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
0,5 dl hackad persilja

Blanda färsen med kryddorna och forma små avlånga korvar. Stek eller grilla.

Tillbehör
Pitabröd
Tomat
Rödlök
Gurka
Sallad
Turkisk yoghurt

Skär grönsakerna. Värm pitabröden. Var och en som ska äta kan nu fylla sitt bröd med vad denne vill ha.

Joanna


tisdag 24 juli 2012

Pestopasta

Idag får ni inte låta bilden lura er, den här rätten är mycket godare än den ser ut. Pestapasta är en snabbrätt som ni lagar på ett kick! Gör rätten veggo eller tillsätt skinka.

Pestopasta 4 port
2 paket färsk Tortellini med valfri fyllning
1 squash
1 röd paprika
Ca 20 små champinjoner
1 rödlök
5 msk pesto
200 g skinka
Parmesan

Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Skär grönsakerna i bitar och stek dem mjuka. Häll över peston. Häll av pastavattnet och häll i dem med grönsakerna.
Strimla skinkan och blanda ner.
Servera på tallrik och riv över pesto!

Joanna

Kringlor

Jag har inte någon speciell relation till kringlor - det är inget vi ätit mycket närjag var liten. Men jag har länge varit sugen på att baka kringlor så idag slog jag till. Det är ju superenkelt att göra med få ingredienser.



150 g rumsvarmt smör
3,5 dl vetemjöl
4 msk grädde
äggvita till pensling
Pärlsocker

Blanda ihop smör och mjöl, häll i grädden och arbeta fort ihop. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Forma till ca 20 kringlor. Pensla dessa med äggvita och häll på pärlsocker. Grädda i ca 8 minuter i 200 grader.

Petra

måndag 23 juli 2012

Veckans utmaning

Våra utmaningar är ju lite till för att vi ska testa nya saker i köket och släppa sargen lite....
Just nu firas Ramadan över hea världen vilket vi ska uppmörksamma och det ger iallafall mig möjligheten att testa ett för mig helt nytt kök.
Så veckans utmaning blir att nspireras av Ramadan.

Petra

söndag 22 juli 2012

Utmaning Fisk - Petra

Inser att min syster gjorde 2 ggr lax så vad passar väl bättre då än att jag har gjort 2 ggr torsk.

Vardagstorsk;


Jag lindade in torskfileer i kallrökt lax, la de i en ugnsform och hällde över Keldas citronsås. sedan på med lite salt och citronpeppar.
In i ugnen på 225 grader i ca 15 min.
Servera med potatis och kokt sparris.

Då laxen är ganska salt i sig hade jag inte behövt salta själv, det blev lite väl salt.

Festtorsk;



Till festfisken gick jag till Melanders i Hötorgshallen och handlade superfina torskryggfileer. Dessa lades i rimmlag och fick ligga i 6 timmar.
Sedan kokade jag upp vatten, drog kastrullen av plattan och la i fisken i 12 minuter.
Till det serverade jag ärtor, kokt potatis, pepparrot och brynt smör.
Brynt smör gör du genom att koka smör under omrörning tills det blir brunt och börjar lukta lite knäckigt.

Det är ju skillnad på fisk och fisk, råvaran gör ju oerhört mycket. Den här fina som köpts i saluhall var kanon och bara föll isär. Priset gör ju dock att vem som helst får hicka, 350 kr för 2 fileer och lite räkor. Så där faller ju kvalitetsfisken tycker jag. Men smaken finns ju där definitivt.

Petra

Rödbetstzatziki

Idag gjorde jag en god sås till grillen då jag hade en rödbeta som var färdig för skörd.

Turkisk youghurt
Fetaost (smulad)
Rödbeta (riven)
Pressad vitlök
Salt och peppar

Petra

Utmaning fisk - Joanna

I veckan har det ätits fisk och det har så klart varit jättegott. Det blev laxburgare till vardagsfisk och lax med hollandaisesås till fest. Jag är i sommarstugan utan tillgång till dator och glömde ta foto på mina laxburgare med telefonen så ni får hålla tillgodo med recept och foto på min festlax.

Laxburgare 4 pers
6 portionsbitar lax (de som säljs i frysdisken)
1 vitlöksklyfta
1 limpa lantbröd
2 tomater
1 påse babyspenat
2 dl crème fraîche
1 paket fetaost
Citron
Salt och peppar

Tina laxen och lägg den i en mixer. Kör den till en smet och tillsätt pressad vitlök, salt och peppar. Forma biffar och stek dem i en stekpanna, ca 3 min på varje sida.
Skär brödet i skivor, halvera varje skiva och rosta dem.
Skiva tomaterna och stek dem. Stek spenaten.
Mosa fetaosten och blanda ut med crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.
Montera hamburgarna och servera med en klyfta citron.

Ugnsbakad lax med egen hollandaise 4 port
800 g laxsida
Citron
Olja
Mandelpotatis
Dill
Sockerärtor

Ta en hel laxsida och lägg i en ugnssäker form. Smörj in fisken i lite olja, pressa över citron och salta och peppra. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 25 min.
Koka potatisen med dill.
Koka sockerärtorna i lättsaltat vatten i någon minut, de ska fortfarande vara krispiga.

Hollandaise 4 port
Vinägerreduktion
2 dl vitvinsvinäger
1 lagerblad
5 st svartpepparkorn
0,5 schalottenlök (hackad)
1 nypa kryddpeppar

Häll alla ingredienser i en kastrull och låt det koka tills det reducerats till 2 msk.

150 g smör
3 äggulor
1,5 tsk vinägerreduktion
En skvätt citronsaft
Salt och peppar

Smält smöret. Lägg äggulorna i en skål och häng över en kastrull med vatten. Skålen får inte nudda vattnet. Låt vattnet sjuda. Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Tillsätt 1 msk kallt vatten och fortsätt vispa. Börja vispa ner smöret under konstant vispning, först droppvis.
När allt smör är invispat pressa ner citron, vinägerreduktion samt smaka av med salt och peppar.

Joanna

lördag 21 juli 2012

Fetabiff med melonsallad

Jag vet att det här absolut inte är något nytt under solen eller ens särskilt kreativt för den delen men det är ju bara så gott så därför måste jag tipsa om den här rätten ändå.



Biffar:
500 g blandfärs
1 msk tomatpure
1 msk dijonsenap
paprikapulver
salt och peppar
Fetaost

Blanda ihop färsen med allt utom fetaosten. Forma biffar och lägg i fetaost i mitten. Grilla eller stek.

Sallad;
Vattenmelon
Tomat
Ruccola
Fetaost
Balsamico

Skär stora skivor bröd, ringla över olivilja och gnid dem med en vitlöksklyfta. Grilla.

Petra

Mumsig chokladfondant

Jag har inte ätit godis på hela detta året, därför måste jag kompensera det med goda efterrätter, gärna med choklad i!
Igår föreslog sambon att jag skulle göra chokladfondanter och det var jag så klart inte sen på!

Chokladfondant 6 port
150 g mörk choklad
150 g smör
1 dl socker
4 ägg
1 äggula
0,75 dl vetemjöl
Hallon
Vaniljglass

Smörj 6 ugnssäkra portionsformar.
Smält chokladen på låg värme i micron.
Vispa smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt äggula, mjöl och choklad.
Häll upp smeten i formar och ställ in dem i ugnen på 200 grader i 8 min.
Fondanterna skall vara rinniga i mitten.
Servera med hallon och glass.

Joanna

fredag 20 juli 2012

2 gånger flädersaft

Nu har flädern blommat över och vi är många som har nygjord saft i våra kylar. Ni vet väl om att ni kan använda saften till en mycket god sommardrink? Blanda gin med flädersaft och häll i is!

Sedan var jag och fikade igår och beställde då varm flädersaft. Det var jättegott och det kommer jag göra hemma. Bara värm saften och lägg i en skiva citron!

Joanna

Inför utmaningen

Är på Melanders fisk och förbereder för utmaningen.
Petra

Himmelsk bärpaj

Förra veckan fick vi fikagäster från göteborg som var modiga nog att springa jubileumsmaran. Så då fick det ju bli fika med masssor av snabba kolhydrater och lite bär för vitaminernas skull så att de skulle orka genomföra loppet. Vad passar bättre än en bärpaj?
Jag gjorde en mördegsbotten som jag pimpade med mandelmassa och sedan penslade med vit choklad innan den fylldes.

Mördeg;
100 g rumsvarmt smör
3,5 dl mjöl
1,5 dl florsocker
100 g finriven mandelmassa (eller marsipan)
1 ägg
100 g vit choklad
 
Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila i kylskåp ca 30 min. Tryck ut den i en pajform. Sätt lite dubbelvikt folie runt kanten och nagga med en gaffel i botten. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut och strö över riven vit choklad och pensla ut över botten. Låt svalna.
 
Vaniljkräm;
5 dl mjölk
1 färsk vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
1 1/2 dl majsstärkelse (maizena)
50 g mjukt smör

Koka upp mjölken med frön från en delad och urskrapad vaniljstång.
Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken under vispning för hand.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en skål när blandningen tjocknat riktigt ordentligt. Plocka ur vaniljstången.
Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
Kyl krämen i kylskåp.

Blandade bär att ha på samt lite florsocker som pudras över.

Petra

torsdag 19 juli 2012

Pizza

Idag var det pizza på Peppes Bodega i Båstad till lunch. Vi äter pizza där en gång varje sommaren och varje pizza räcker till två personer. Det är inte heller någon gammal svettig pizza som serveras utan det är färska med massa fräscha råvaror. Om ni inte har vägarna förbi Båstad men ändå vill äta pizza så ska ni få mitt recept.

Pizza 4 pers
Pizzadeg
Chilisås (ketchup-varianten)
1 squash
1 rödlök
1 paprika
5-10 champinjoner
1 påse babyspenat
1 rulle chèvre
100 g skinka
Cayennepeppar

Gör antingen egen pizzadeg eller köp färdig. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på chilisås och förgrädda i ugnen i 10 min.
Skär alla grönsaker i bitar och stek dem mjuka.
Lägg grönsakerna på pizzan. Strimla skinkan och strö över. Skiva osten och placera ut. Strö över lite cayennepeppar. Ställ in i ugnen. Pizzan är klar när osten smällt och kanterna hårdnat och fått fin färg.
Servera!
Drick gärna ett glas rödvin till för det är riktigt gott!

Joanna

Ps: fotot är från Peppes idag.

Härliga grönsaker

Det kanske är för att jag är relativt ny i hus men jag tycker verkligen det är sååå mysigt att kunna plocka egna grönsaker och lägga direkt på tallriken. Ärtskidorna är favoriten hos 4 åringen.

onsdag 18 juli 2012

Potatissallad

Nu är jag med familjen i stugan och på onsdagar innebär det dans på dansbanan vid stranden. Det är väldigt mycket sommarkänsla, speciellt de kvällar som aldrig riktigt blir kalla.
Återigen packades picnic-väskan och idag blev det grillad kyckling och en potatissallad. Salladen passar perfekt till grillning och jag tycker definitivt ni ska laga den nästa gång ni tänder på kolen.

Ljummen potatissallad
800 g nypotatis
1 påse ruccola
1 ask coctailtomater
1 burk bönor (tex kidney eller stora vita)
125 g fetaost
10 soltorkade tomater
1 liten burk gröna oliver
1 rödlök
1 burk crème fraîche
1 burk pesto

Koka potatisen.
Lägg ruccolan, oliverna och bönorna i en skål. Blanda ner delade tomater, smulad fetaost, hackade soltorkade tomater och skivad lök. Blanda ner peston och crème fraîche.
Halvera potatisen och blanda ner och servera salladen ljummen.

Joanna

Ps: det saknas ruccola i min sallad då den var slut i butiken.

Sol ute...

sol inne, sol i hjärta, sol i sinne! Ja allt utom sol ute stämmer ganska bra. Detta måste ju vara en av de regnigaste somrarna på länge. Men man kan ändå få sommarkänsla genom mat och det var precis vad jag fick i morse. Trevlig onsdag!

Joanna

måndag 16 juli 2012

God måndag!

Hemma hos oss älskar vi fisk och skaldjur men trots det äter vi mer kött än fisk. Det skall vi råda bot på denna vecka. Veckans utmaning blir därför att laga fisk x 2, en vardagsrätt och en helgrätt. Resultatet redovisas som vanligt på söndag.

Trevlig vecka!
Joanna

söndag 15 juli 2012

Utmaning Picnic - Joanna

Picnic är något av det mysigaste som finns men denna sommaren får man verkligen passa på när tillfälle ges. Med anledning av att vi har sjukdomar i familjen så behövde vi inte oroa oss för regn och dåligt väder för vi körde picnic på vardagsrumsgolvet!

Det bjöds på tunnbrödsrulle med varmrökt lax och chèvrekräm samt fruktspett.

Tunnbrödsrulle 4 st
4 st tunnbröd
1 tomat
Gurka
Kruksallad
60 g chèvre
1 dl crème fraîche
300 g varmrökt lax

Mosa ner osten i crème fraîchen.
Ta ett tunnbröd och lägg på sallad, 2 skivor tomat och gurka hyvlad på längden med en osthyvel. Lägg sedan på lax och en klick chèvrekräm innan rullen rullas ihop.

Fruktspett 4 st
0,5 mango
1 banan
1 persika
12 jordgubbar
1 lime

Skär frukten i lagom stora bitar och trä sedan upp dem på spett. Pressa över färsk lime.



Joanna

Utmaning Picnic - Petra

Ok - idag har vi varit på Eskilstuna Zoo och det var ju ett perfekt tillfälle för picnic då deras mat både är dålig och alldeles för dyr. Problemet var dock att alla var jättehungriga och regnet öste ner när vi väl hittade plats att sitta under tak vilket innebär att det inte finns bilder - det var inte riktigt läge att ta upp kameran om jag uttrycker mig milt.
Jag gjorde iallafall;

Medelhavspaj:
Tryck ut mördegsplattor på botten av en pajform. Fyll med salami, oliver, soltorkade tomater och babyspenat. Rör ihop 2.5 dl grädde,1 ägg, ca 2 dl riven ost och häll över pajen. Grädda i 225 grader ca 25 minuter.

Sallad på mango, avocado, lök, ruccola, torkade blåbär och cocktailtomater.

Bananmuffins med kanelströssel.
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 mosade bananer
1,5 dl socker
1 ägg
4 msk flytande smör

Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål och övriga ingredienser i en annan. Vänd ihop mjölblandningen med bananblandningen. Fyll 12 formar.

0,5 dl rörsocker
2 tsk vetemjöl
1 krm kanel
1 tsk smör

Nyp ihop och lägg ovanpå muffinsen.
Grädda i 190 grader i ca 18 minuter.

Jag kan säga att pajen och salladen var riktigt bra. Muffinsen blev bra förutom strösslet som gjorde att det blev väl sött. Nästa gång har jag i lite kanel direkt i smeten istället.

Petra

lördag 14 juli 2012

Snabba lördagsmiddagen

Idag är det egentligen ingen dag vare sig för matlagning eller bloggning. Anledningen till det är att sambon ligger sjuk i lunginflammation och jag har ont i halsen samt att åskan gjort så vårt internet inte fungerar. Trots alla dessa motgångar blev faktiskt middagen bra och jag kan ju alltid blogga från telefonen!
Ikväll öppnade jag kylen och tog vad jag hade. Det resulterade i bulgur och en sås med smak av ädelost.

Ädelostsås (2 pers)
1 röd paprika
1,5 squash
1 schalottenlök
0,5 förp Kvibbile ädelost
1,5 dl crème fraîche
Salt och peppar
Bulgur

Koka bulgur enligt förpackningen.
Skär grönsakerna i bitar och stek dem mjuka i lite olja. Lägg i osten och när den smält till stora delar häll i crème fraîchen och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera.

Joanna

fredag 13 juli 2012

Hello GI-Sverige

Är inte Sverige en GI-nation? Det känns som att var och varannan människa äter enligt GI. Eller jag kanske skall rätta mig och säga att folk gjorde det tidigare för nu är det ju LCHF som gäller. Jag skall idag dela med mig av något så spännande som ett bröd utan mjöl. Det är faktiskt helt ok men man får tugga en del.





















GI-bröd
3 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl frö (tex sesamfrö, linfrö, solrosfrö)
2 msk vetegroddar
2 dl riven ost

Blanda ihop alla ingridienser och bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i ugnen i 225 grader ca 8 min, brödet skall vara gyllenbrunt.



Joanna

Bananpannkaka - en flirt med sommarlediga barn

Igår var grannens barn över och lekte. Alla 3 barnen sprang omkring och lekte vattenlekar och hoppade studsmatta hela förmiddagen. Med bara ben och skratt som verkligen smittar av. Precis som sommarlov ska vara.
När det var dags för lunch var de rejält hungriga så jag fjäskade lite me bananpannkakor tillsammans med glass och jordgubbar - mer en efterrätt kanske...
Men gott var det.

Det här räckte för att mätta 2 vuxna oxh 3 barn.

2 msk Smält smör
2 ägg
5 dl mjöl
5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
3 mogna bananer
2 msk socker

Blanda smör och ägg i en bunke och de torra ingredienserna i en annan. Häll mjölken i äggblandningen och sedan ner i det torra. Mixa bananerna grovt med en mixerstav och vänd ned i smeten.
Grädda.

Petra


torsdag 12 juli 2012

Heta revben med glaze

Häromkvällen hade vi en fantastisk sommarkväll och då är det ju ett måste att grilla. I Sverige får vi ju verkligen ta vara på de få fina kvällar vi har per år.
En ny favorit hos oss sedan något år är revben. På vintern kör jag dem i ugnen och nu på sommaren såklart på grillen. Något som jag tycker är viktigt är förkokningen för att få köttet sådär fantastiskt mört.

Så jag förkokar i ca 1,5 timme med svartpepparkorn, lök delad i 4 delar och lagerblad.

Glaze;
Sweet chili sås, rapsolja samt saft och skal från en lime. Jag har inte exakta mått utan man får höfta lite.

Petra

Jordgubbs- och rabarbermarmelad med vanilj

Jag gillar verkligen marmelad i alla dess former. Lite syrlig på frukost mackan och lite sötare till brieosten på fredagkvällen.
Just Brie åt vi igår med en marmelad jag gjorde härmodagen och det blev kanongott.
Jordgubb, rabarber och vanilj - kan det bli smarrigare?

300 g jordgubbar
300 g rabarber
500 g strösocker
1 tsk vaniljpulver eller en vaniljstång

Blanda skivade jordgubbar, rabarber, socker och vanilj. Låt stå i kylen och dra ca 2 dygn.
Koka sedan ca 45 - 60 minuter. Gör marmeladprovet (häll några droppar på en kall tallrik, dra en sked igenom. Om det inte går ihop är marmeladen färdig).
Häll marmeladen på väl rengjorda burkar.

Petra

onsdag 11 juli 2012

Filips kalla sås

I helgen hade jag besök från Göteborg, det var Filip och Malin som hälsade på. På lördagen stod de för matlagningen och Filip bjöd då på en kall sås till det grillade. Vi hade den till kött men frågan är om den inte passar ännu bättre till fisk...

Filips kalla sås
3 dl turkisk yoghurt
rivet skal från 1 citron
saft från ½ citron
2 msk söt senap
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad dill
4 msk finhackad gräslök
1 msk italiens salladskrydda

Blanda alla ingridienser och smaka av med salt och peppar.



Joanna

Jordgubbssaft med twist - eller ännu ett glas sommar...

Min syster gjorde ju jordgubbssaft för ett tag sedan och la ut receptet här. Jag kunde ju inte vara sämre utan gjorde saft på jordgubbar även jag, men jag la till lite apelsin och det blev verkligen bra. Det smakar fortfarande jordgubbssaft men med en liten krydda.
Här kommer receptet;

1 kg jordgubbar
3 apelsiner
5 dl vatten
4,5 dl socker

Skölj jordgubbarna och tvätta apelsinerna noga. Skala sedan apelsinerna med en potatisskalare, försöka få med så lite av det vita som möjligt (tänk skrapa inte skala). Pressa ur saften.
Koka upp vattnet, häll i jordgubbar, apelsinskal och saft. Koka under lock ca 10 minuter. Kläm bären mot kanten så saften kommer ut. Häll upp i en silduk och saften rinna av.
Koka upp saften igen och tillsätt sockret. Skumma av och häll på varm, väl rengjord flaska.

Petra

tisdag 10 juli 2012

Nu saftas och syltas det

Nu saftas och syltas det rejält. Det märks i flera bloggar, folk som lägger upp statusuppdateringar på Facebook och i tidningar. Även jag och min syster har ju lagt upp recept, och här kommer ett till. Idag blir det en jordgubbsvinäger. Perfekt att ha på till exempel jordgullssalladen som min syster gjorde häromdagen.

Jordgubbsvinäger (ca 3 dl)
500 g jordgubbar
1 msk strösocker
2½ dl rödvinsvinäger

Skiva jordgubbarna och lägg dem i en bunke. Strö över socker och häll på vinäger. Låt stå svalt i 2 dygn.
Sila vinägern och häll upp på flaskor.



Joanna

måndag 9 juli 2012

Blåbärsbars

Idag var jag sugen på något gott till fikat och ville göra något snabbt. Då gjorde jag blåbärsbars (försök säga det efter ett glas vin).

2 dl Havregryn
2 dl musli
1/2 dl torkade blåbär
1/2 dl torkade krossade bananchips
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl råsocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk glykos
100 g smält smör

Blanda alla torra ingredienser tillsätt glykos och det smälta smöret. Bred ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Gör en kvadrat som är ungefär 15 x 20 cm.
Grädda i 175 grader i 15-17 minuter. Låt svalna innan du skär upp den.

Petra

Cheesecake i glas

Detta är en sommarefterrätt som har hängt med hemma hos oss i några år nu. Anledningen är att den bara är så god och att det är väldigt lätt att göra. Man fixar även det mesta innan gästerna kommer så man slipper stå i köket och hänga.

Cheesecake (4 pers)
5 diestivekex
15 g smör
1 citron
0,25 liter glass
250 g philadelphiaost
1 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker
50 g mörk choklad
jordgubbar eller hallon

Smält smöret. Smula sönder kexen och häll över smöret. Lägg blandningen i botten på fyra glas.
Blanda ihop skalet från citronen, glass, ost, florsocker och vaniljsocker till en krämig smet. Fördela smeten i glasen.
Ställ in i frysen.
Ta ut cheesecaken från frysen ca 15 minuter innan servering. Lägg på bären. Smält choklad och ringla på toppen. Servera!



Joanna

Ny utmaning

Nu har nog de flesta gått på semester eller sommarlov på riktigt. Nu hoppas vi på fint väder så det blir många härliga picnicar.
Just det är veckans utmaning; att göra en härlig picnic som gärna får vara barnanpassad och passa hela familjen.
Petra

söndag 8 juli 2012

Utmaning Sallad - Petra

Jag gillar att äta matiga sallader så den här utmaningen antogs med glädje. Här kommer mitt resultat:
Rucolla
Babyspenat
Quinoa
Avocado
Torkade aprikoser
Gula cocktailtomater
Stekt kyckling
Stekt Hallomi
Ringla över lite balsamico

Petra


Utmaning Sallad - Joanna

Denna vecka var utmaningen att vi skulle göra en sallad. I dessa tider när Sverige bjuder på färska grönsaker ville jag gärna använda dem. Därför blev det en primörsallad med smak av ädelost.

När man gör sallad är det svårt med proportioner tycker jag så ta så mycket av varje ingrediens som du önskar.



Primörsallad med smak av ädelost
Romansallad
Rödbetor
Morötter
Päron
Valnötter
Kyckling
Creme fraiche
Ädelost

Koka rödbetor och när de kokat klart, ca 15-20 min, ta dem i handen under kallt vatten och gnugga av skalet. Låt kallna.
Lägg kycklingfilé i en ugnssäker form. Häll över salt, peppar och soja. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
Skölj och skiva romansalladen och lägg en bas på varje tallrik.
Koka morätterna.
Tärna päron och lägg på varje tallrik
Skär morötterna och rödbetorna i lämplig form och lägg på varje tallrik.
Skiva upp kycklingen och lägg på tallrikarna.
Strö över valnötter.
Värm creme fraichen och smält ner ädelosten. Smaka av med salt och peppar. Ringla över salladen.

Smaklig spis!

Joanna

lördag 7 juli 2012

Mangotårta

När vi var i spanien bjöds vi på middag av våra norska grannar och gjorde en dessert som tack.
Vi ville utnyttja de fantastiska Mango vi hittade och gjorde en choklad- och mangotårta.

Chokladbotten:

Chokladkaka
200 g smör
200 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret och bryt ner chokladen att smälta i. Vispa ägg och socker och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör försiktigt. Häll smeten i en form med löstagbara kanter. Låt stå i kylen över natten.

Mangogrädde:
1 mango
3 dl vispgrädde
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Vispa grädde ganska hårt, finhacka 1 mango och blanda ner.
Smält gelatinblad, låt svalna lite innan du rör ner gelatinen i grädden. Bred över den kalla chokladkakan. Låt stå i kylen minst 3 timmar.

Mangotäcke:
1 mango
4 gelatinblad
Socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Kör mangon i mixern till en pure, späd med lite vatten och smaka av med socker. Värm puren i en kastrull och tilsätt gelatinbladen, rör tills de är smälta.
Svalna puren innan du breder den över kakan. låt stå kallt minst 3 timmar innan servering.

Det blev väldigt gott men för att förstärka mangosmaken kommer jag nog nästa gång att ha i lite mangopure även i gräddlagret.

Petra & Joanna

Potatisgratäng med tvist

För någon kväll sedan kom grannarna över och vi grillade tillsammans. Vi stod för kött, sallad och sås och de stod för något tillbehör till köttet. De tog med sig en potatisgratäng som inte var riktigt som man är van vid. Det var en gratäng som var smaksatt med ädelost, mycket gott och ett roligt alternativ.
För att göra den skivade man nypotatis och morötter. Stekte det i smör i en panna. La det i en gratängform och smulade över ädelost. Saltade och pepprade och hällde slutligen över grädde. Sedan tillagade man gratängen i ugnen som en vanlig potatisgratäng.



Joanna

fredag 6 juli 2012

Potatissallad med jordgubbbar och chevre samt en mangokyckling

Igår hade jag en intensiv dag med barn på sommarlov så jag hann helt enkelt inte gå till affären utan fick istället bli kreativ med vad som fanns i kyl & frys till middag. Måste säga att det blev mycket bra och vill därför tipsa om en finfin glaze till kyckling och en god sallad till grillat.

Glaze
0,5 dl Mango Chutney
1 dl rapsolja
0.5 chilifrukt finhackas
någon droppe colorit soja för färgens skull
Salt

Grilla kycklingen och pensla på några omgångar glaze i slutet på grillningen

Sallad
Babyspenat
Ruccola
Halverade cocktailtomater
Jordgubbar
Melon
Färskpotatis
Chevre
Balsamico

Petra


Guds gåva till mänskligheten

Jag gillar att laga och äta mat, det vore ju konstigt annars i och med att jag har en matblogg. Men något av det godaste måste ju vara brunch. Man träffar några man gillar och sedan sitter man i några timmar och äter och njuter av god mat och trevligt sällskap.
Förra helgen bjöd jag och min sambo våra vänner Susanne och Olle på just brunch. Och från det vill jag i dag tipsa om Amerikanska pannkakor. De är ju tjockare och torrare än svenska pannkakor. De är väldigt lätta att göra och serveras med lönnsirap, smör, glass eller något annat du tycker passar. Nästa gång jag gör dem testar jag att lägga i blåbär i smeten eller kanske vaniljsocker.



Amerikanska pannkakor
5 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
drygt 2 dl mjölk
3 ägg
50 g smör

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda torrprodukterna.
Blanda mjölk, ägg och smör i en stor skål och tillsätt torrblandningen. Vispa smeten. Den är mycket tjockare än vanlig svensk pannkakssmet.
Stek flera små pannkakor åt gången, en stor panna kan få plats med 3-4 stycken åt gången. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för mycket värme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan.
Håll färdiga pannkakor varma i ugnen, men inte för varmt! Max runt 75 grader.



Joanna

torsdag 5 juli 2012

Viktiga Jod

Jod är ett viktigt spårämne som vi behöver. Om vi får i oss för lite jod påverkar det sköldkörteln. För att se till att vi får i oss tillräckligt har det tillsatts jod i saltet men i takt med att vi blir mer och mer saltkräsna och börjat äta mer flingsalt etc har man sett att barn börjat lida brist på jod.
Men man kan köpa gott flingsalt med jod tillsatt. Vill bara uppmuntra till att se till att ni får i er detta viktiga ämne.
Så det var dagens frökenpinne ;-)
Petra

Smultron

I vår trädgård har vi ett land där det växer smultron. Smultron är vädligt gott men jag kan lova att plantorna förökar och sprider sig som ogräs.
I vilket fall som helst är det härligt att ta in och kunna förgylla frukostfilen. Och en annan kväll var jag och min sambo sugna på efterrätt. Då plockade jag upp några misslyckade muffins ur frysen (de hade liksom aldrig stelnat) och pimpade dem med grädde och smultron. Mycket mumsigt kan jag lova.

Joanna




onsdag 4 juli 2012

Franskbröd

Det här brödet bakade jag häromdagen och det är ett vanligt vitt men ganska kompakt bröd. Jag tycker att det var utmärkt både att skiva upp och äta färskt, att göra vitlöksbröd av det i ugnen och att rosta det till frukost.

Franskbröd
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
780 g vetemjöl

Lös jästen i vattnet. Blanda ner saltet och mjölet. Knåda degen smidig i en stor matberedare med degkrokar eller för hand. Låt den jäsa under handduk i ca 15 minuter.
Knåda degen och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter. Upprepa ytterligare 2-3 gånger.
Ta degen ur bunken och knåda ur all luft. Dela i 4 bitar. Forma limpor. Lägg på smord bakplåt. Skåra dem. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 275°C.
Pensla med vatten. Grädda bröden i 5 minuter. Sänk värmen till 225°C, grädda i 15 minuter. Låt svalna på galler.



Joanna

tisdag 3 juli 2012

Vaniljscones

Minst en gång per år äter vi brunch på restaurang Sand i Båstad. Finns det något bättre än Brunch egentligen? Särskilt nu när man har småbarn och restaurangbesöken inte duggar riktigt lika tätt som tidigare. På den här brunchen har de sjukt goda vaniljscones så nu var jag tvungen att försöka göra något liknande själv. Resultatet blev mycket bra och det här kommer jag göra om.

Till 6 st
4 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,75 msk bakpulver
50 gram smör
1 dl vaniljyoughurt
1 dl mjölk
Strösocker

Blanda de torra ingredienserna, nyp ihop med smöret, blanda ned youghurt och mjölk.
Forma till 6 bullar och lägg på plåt med papper. Strö på lite strösocker.
Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.


Petra